piątek, 18 stycznia 2013

Cytrynowy sernik na zimno


Składniki:

-1 wiaderko twarogu - 1 kg - ja kupiłam w Piotrze i Pawle ser ich marki bo jest idealnie zmielony, ale każdy inny też będzie dobry
-2 cukry wanilinowe
-3-4 łyżki cukru
-3 galaretki cytrynowe
-pół cytryny
-biszkopty

Twaróg miksujemy z cukrem wanilinowym, cukrem i wyciśniętą cytryną - masę serową dzielilmy na 2 części.

Rozpuszczamy pierwszą galaretkę w 200 ml wody i gdy ostygnie łączymy z pierwszą porcją sera.Następnie wlewamy do tortownicy i na godzinę do lodówki.

Układamy biszkopty.

Po ostygnięciu przyrządzamy galaretkę wg oryginalnego przepisu z opakowania ( u mnie było to 1 galaretka na 500ml wody) i gdy zacznie tężec wlewamy na biszkopty i masę serową.

Po zastygnięciu galaretki powtarzamy procedurę jak przy pierwszej masie serowej czyli galaretkę w 200 ml wody i gdy ostygnie łączymy z pierwszą porcją sera.Następnie wlewamy do tortownicy i na godzinę do lodówki.

Sernik gotowy;)



SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Ślicznie wygląda z tą galaretką w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki równiutki :) a ta środkowa warstwa to świetny pomysł!
    pozdrawiam!
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis,łatwy do wykonania,mała ilość składników,wygląda pysznie!!!!!napewno go zrobię na święta:))))

    OdpowiedzUsuń